E-20 esisuodatin asennuspaketti

E-20 esisuodatin asennuspaketti

Vedessä voi piillä terveysriski

Hyvän ja turvallisen veden riittävyys ei suomessa ole ongelma. Hyvää juomavettä, hajutonta, mautonta ja väritöntä on aina vesihanan ulottuvilla. Hyvä juomavesi sisältää myös hyödyllisiä hivenaineita oikeissa suhteissa.

Pelkkään aistinvaraiseen arvioon ei kuitenkaan aina kannata luottaa. Vesi voi nimittäin sisältää haitallisia kemiallisia aineita tai alhaisia pitoisuuksia haitallisia mikrobeja, jotka eivät ole aistein havaittavissa, muistuttaa professori Terttu Vartiainen Kansanterveyslaitoksesta. Hän puhui aiheesta Vedet ja Terveys -seminaarissa.

Suomessa sattuu vuosittain muutamia vesivälitteisiä epidemioita, joiden aiheuttajina ovat virukset ja bakteerit. Eniten epidemioita aiheuttavat norovirus ja kampylobakteeri.

Veden kemiallisia turvallisuusriskejä aiheuttavat lähinnä luonnossa esiintyvät arseeni, uraani, radoni ja fluoridi. Esiintyminen on paikallista ja alueellinen vaihtelu on suurta. Sekä arseeniin että radoniin liittyy kohonnyt syöpäriski. Uraani on vahingollista munuaisille, ja lisäksi se on mutageeninen. Suuret annokset fluoridia puolestaan aiheuttavat haittaa luustolle.

Porakaivo kannattaa tutkituttaa

Kuluttaja altistuu näille yhdisteille pääasiassa porakaivovesien välityksellä.

– Paras tapa välttää veden kemiallisia riskejä on tutkituttaa oma porakaivo ainakin kerran. Näin kannattaa menetellä etenkin siinä tapauksessa, että perheessä on pieniä lapsia, joiden alistus vedelle on pitkäaikainen, professori Vartiainen evästää.

Myös juomaveden desinfioinnissa syntyy sivutuotteita, jotka aiheuttavat kohonneen syöpäriskin. Vartiaisen mukaan riskin voimakkuus on kuitenkin viime vuosikymmeninä laskenut suomessa siinä määrin, että se on käytännössä poistunut miltei kokonaan.

Vartiainen korostaa, että suomalainen kuluttaja voi vastedeskin nauttia vesilasillisensa huoletta. Veteen liittyvät riskit hoidetaan meillä hallinnoisesti. Yksittäisen kuluttajan vastuulle jää ainoastaan tutkituttaa oma porakaivonsa, jos sellainen on.

Tarkista ja puhdista

Hanan päässä olevaan poresuuttimeen kertyy epäpuhtauksia ja jopa pieniä kiviä. Suutin pitäisikin puhdistaa säännöllisesti. Veden esisuodatus pitää myös poresuuttimet ja muut laitteet puhtaana ja lisää niiden toimintavarmuutta. Esimerkiksi astianpesukoneen vesiventtiilit eivät jää vuotamaan sinne joutuneiden epäpuhtauksien takia.

KUVAUS

  • Painealue: 0,7-8,6 bar
  • Virtaama: 22,7 litraa/min
  • Suodatus: 10 mikron suodatin vakiona mukana
  • 3/4″ sisään- ja ulostulot
  • Leveys: 280mm
  • Korkeus: 650mm
  • Syvyys: 160mm

HINTA: 260,00€ + alv